PRINSJESDAG 2023: HET KABINET ZET IN OP ARMOEDEBESTRIJDING, MAAR HET IS NIET GENOEG!

Afgelopen dinsdag (19 september) was het Prinsjesdag, de aftrap van een nieuw politiek jaar. De Koning spreekt dan de Troonrede uit, waarin hij vertelt wat de belangrijkste plannen zijn voor het komende jaar. Dit jaar is echter anders dan anders, omdat het kabinet demissionair is en vooral bezig is met de lopende zaken – in afwachting van een nieuw kabinet.

Met deze begroting voor volgend jaar legt het demissionaire kabinet-Rutte 4 een sterke nadruk op het bestrijden van armoede. Met een investering van 2 miljard euro wil het voorkomen dat meer huishoudens in 2024 onder de armoedegrens belanden.

Dit zijn de belangrijkste maatregelen om armoede te bestrijden:

Belastingmaatregelen voor hogere inkomens
Om de financiële lasten eerlijker te verdelen, gaan hogere inkomens en hogere middeninkomens meer belasting betalen over een deel van hun inkomen. Dit helpt bij het financieren van de armoedemaatregelen en draagt bij aan een meer evenwichtige samenleving.

Tijdelijk Noodfonds Energie
Het kabinet anticipeert op de mogelijke stijging van de energierekening komende winter door het Tijdelijk Noodfonds Energie opnieuw open te stellen. Dit fonds biedt ondersteuning aan huishoudens die moeite hebben met het betalen van hun energierekening.

Preventie van geldzorgen
Door vroegtijdig te signaleren en ondersteuning te bieden, kunnen potentiële financiële problemen in een vroeg stadium aangepakt worden. Reeling is dan ook verheugd dat het kabinet laat weten in te blijven zetten op de preventie van geldzorgen. En om waar mogelijk te voorkomen dat geldzorgen ontstaan en dat dreigende of beginnende geldzorgen niet uitgroeien tot schuldenproblematiek en langdurige armoede.

Verhoging van toeslagen
Met het verhogen van de toeslagen gaan huishoudens er gemiddeld met 1,8 procent op vooruit, mede door een verhoging van het kindgebondenbudget. Voor het eerste kind wordt dit verhoogd naar maximaal 750 euro extra per jaar, terwijl voor het tweede kind 883 euro extra wordt toegevoegd.

Stijging van huur- en zorgtoeslag
Het kabinet pakt ook de stijgende woonlasten aan door de huurtoeslag te verhogen met maximaal 416 euro per jaar. Uit de begroting blijkt dat de zorgpremie voor Nederlanders in 2024 met 144 euro per persoon stijgt. Ondanks de verhoging, gaat de zorgtoeslag voor mensen met een lager inkomen juist met maximaal 327 euro omlaag.

Prinsjesdag 2023 markeert een belangrijke stap in de strijd tegen armoede en schulden, maar biedt geen structurele oplossing. Zo stelt Plangroep-directeur Albert Nijholt: “De 2 miljard die is uitgetrokken is de een druppel op een gloeiende plaat. Het probleem zit niet in de toeslagen, het verhogen van de toeslagen is dan ook een lapmiddel maar geen oplossing. De middeninkomens vallen door de maatregelen alsnog buiten de maatregelen. Zorgtoeslag daalt, terwijl de premie meer dan ooit gaat stijgen. Als iemand een stijging in inkomen maakt riskeer je een nog grotere armoedeval, doordat je geen recht meer hebt op bijvoorbeeld toeslagen.”

Hoewel het kabinet stappen zet in de goede richting met de voorgestelde maatregelen, benadrukt Reeling dat dit niet genoeg is. De stijgende kosten, zoals de energierekening en zorgpremie, brengen steeds meer Nederlanders in financiële problemen. Reeling ziet dagelijks hoe dit kan leiden tot een tekort aan de meest basale vormen van levensonderhoud, niet alleen bij mensen met een laag inkomen, maar ook steeds vaker bij middeninkomens.